آشنایی با مستندات بک آپ گیری

جزییات بازدید : 10326

تاریخ انتشار : 15 / اسفند / 1398

آشنایی با مستندات بک آپ گیری

آشنایی با مستندات بک آپ گیری

امتیاز :      ( 4.3 / 5 - 123 نفر )

اهمیت تهیه فایل پشتیبان یا همان بکاپ زمانی مشخص میشود که شما اطلاعات مهمی را از دست داده باشید. در کنار خطاهای انسانی امروزه با رشد روز افزون انواع باج افزارها احتمال Data Lost  تا حد زیادی افزایش یافته است . تهیه فایل پشتیبان به دلیل اهمیت خود میتواند یک تخصص محسوب شود، زیرا اعمال سیاست اشتباه میتواند یک سازمان یا شرکت را برای همیشه نابود سازد. برای تهیه بکاپ باید یک استراتژی انتخاب شود تا اتلاف زمان و هزینه توجیح پیدا کند. در این مقاله سعی میکنیم نکاتی که باید بکاپ گیری مورد توجه واقع گردد را برسی نماییم.

 

بکاپ یا پشتیبان چیست؟

بکاپ یا نسخه ی پشتیبان به یک نسخه ی همانند از اطلاعات ما گفته می شود که در جایی دیگر برای امنیت بیشتر ذخیره خواهد شد. این نسخه ی پشتیبان می تواند ما را در مواقعی که نسخه ی اصلی با مشکل مواجه شد، یاری کند. فرقی نمی کند که شما در کجا اطلاعات مهمی دارید؛ روی رایانه ی شخصیِ خود، روی سرورهای اینترنتی یا هر جای دیگری که شما قادرید روی آنها اطلاعات خود را ذخیره کنید. ما باید از هر کدام از آنها نسخه ی پشتیبان تهیه کنیم.

جدای از مشکلات نرم افزاری و سخت افزاری که می تواند برای هر رایانه ای رخ دهد، به جهت در دسترس بودن سایت های اینترنتی برای همگان از سراسر جهان، امکان آلوده شدن و یا هک شدن سایت وجود دارد. البته همیشه باید با رعایت نکات امنیتی احتمال در خطر قرار گرفتن سایتمان را به صفر کاهش دهیم. ولی یک جمله ی معروف است که می گوید: “امنیت صد در صد نیست!”. ما باید همیشه هوشیار باشیم و با رعایت اصول ساده اما مهم امنیت سایت را افزایش دهیم.

دلایل از دست دادن اطلاعات :

    * مشکلات سخت افزاری
    * مشکلات نرم افزاری
    * خطای فردی کارشناسان
    * عوامل طبیعی مانند سیل، اتش سوزی و …
    * ویروس های کامپیوتری

استفاده از سخت افزار و یا نرم افزار در تهیه بکاپ

جهت تهیه فایل بکاپ میتوانید از سخت افزار و یا نرم افزار های تولید شده استفاده نمایید. انتخاب نوع ان مستقیما به سیاست انتخاب شده توسط شما وابسته است. میزان هزینه برای خرید سخت افزار ، لایسنس نرم افزار و نگهداری ان به توع انتخاب شما بستگی دارد. میتوانید از نرم افزار های رایگان نیز استفاده نمایید، اما قبل از ان باید نیاز های خود از ابزار انتخاب شده را مشخص نمایید. اگر هدف بکاپ یک سرور ساده لینوکسی است میتوانید با تهیه یک سرور مشابه و با نوشتن یک Bash Script ساده و قرار دادن ان در Crontab بصورت ساعتی و یا روزانه از فایل های خود بکاپ تهیه نمایید. اما اگر تعداد سرور های شما بیش از یک سرور و حجم اطلاعات شما سنگین باشد چه باید کرد ؟!

  10 نرم افزار مناسب جهت بکاپ گیری

    NovaBACKUP
    Acronis True Image
    EaseUS
    AOMEI Backupper
    Macrium Reflect
    Genie
    Paragon Backup & Recovery
    TurboBackup
    StorageCraft ShadowProtect

    O&O

مدل ها یا پلن های بکاپ

شما جهت تهیه فایل بکاپ میتوانید از یکی از پلن های زیر استفاده نمایید، انتخاب پلن های معرفی شده با توجه به میزان اهمیت اطلاعات شما خواهد بود.

    Unstructured : در این نوع هیچ سیاست خاصی دنبال نمیشود و شخص با استفاده از Media هایی مانند CD و یا یک حافظه فلش اقدام به تهیه بکاپ میکند. این نوع بکاپ گیری اصولی نبوده و قابلیت باز گشت پذیزی اتوماتیک و اصولی در ان وجود ندارد و امکان از دست دادن اطلاعات در ان بسیار بالاست. این پلن برای کاربرد شخصی و اطلاعات کم ارزش مناسب میباشد.
    Full only / System imaging : بکاپ گیری از همه اطلاعات موجود بصورت منظم و یا تهیه یک System image زمانی که سیستم در حالت پایدار قرار دارد میتواند یک راهکار قابل اعتماد برای ما باشد. یا این نوع بکاپ شما قبل از تغییر در کدنویسی یا تغییر در سیستم عامل و یا جابه جایی اطلاعات، مطمئن هستید که یک بکاپ کامل در اختیار دارید و اگر مشکلی ایجاد شود بکاپ را ریستور میکنید.
    Incremental : با این متد دیگر به بکاپ گیری کلی یا Full backup از اطلاعات زمانی که اطلاعات ما تغییر نداشته نیازی نخواهیم داشت و فقط زمانی بکاپ تهیه میشود که اطلاعات ما شامل تغییر شده است. برای مثال در روز شنبه یک فول بکاپ از اطلاعات تهیه شده است، اگر در روز یکشنبه فایل های خاصی تغییر کند مجددا از ان بکاپ تهیه میشود. این نوع بکاپ بین بازه زمانی فول بکاپ ها اعمال شده و از فول بکاپ به عنوان مرجع استفاده میکند.
    Differential : این پلن نیز فایل هایی که از بکاپ قبلی تغییر کرده است را بکاپ گیری میکند. حجم بکاپ بین دو فول بکاپ افزایش یافته و زمانی که بخواهید فول ریستور انجام دهید از اخرین بکاپ استفاده کرده و فایل هایی که تقییر کرده است را ریستور میکند.
    Reverse delta : زمانی که یک فول بکاپ تهیه شود بین نقات زمانی تعیین شده برای فول بکاپ گیری ، فایل هایی که تغییر یافته با فایل های قدیمی موجود در فول بکاپ تعویض میشود. معمولا این پلن برای سیستم هایی اجرا میشود که کمترین میزان تغییر اطلاعات بین بازه های زمانی را دارد.
    Continuous data protection : زمانی که بازه های زمانی برای فول بکاپ تعیین شد بین این بازه ها تغییرات در قالب یک لاگ ذخیره میشود. به طور معمول بجای اینکه کل فایل پس از تغییر بکاپ گیری شود، تغییرات بایت هر فایل مورد برسی قرار گرفته و لاگ ان ثبت میشود. از این روش برای Roll-Back کردن اطلاعات استفاده میشود.

نکاتی که قبل از اتخاذ سیاست بکاپ گیری باید به ان توجه شود

    * متد و یا پلن بکاپ گیری خود را مشخص کنید.
    * نوع دیتایی که قرار است از ان بکاپ تهیه شود باید مشخص شود.
    * در چه بازه های زمانی باید از اطلاعات بکاپ گرفته شود.
    * چه اشخاصی ادمین بوده و میتوانند به اطلاعات پشتیبان دسترسی داشته باشند.
    * چگونه باید از فایل های پشتیبان محافظت شود.
    * میزان بودجه ای که شرکت میتواند برای بکاپ گیری هزینه کند.
    * میزان نگهداری هر فایل بکاپ

  در این قسمت می تواند مستندات  ISMS نگهداری سرور را دریافت نمایید.

مستند سازی سیاست های بکاپ گیری 

مستند سازی سیاست های تهیه فایل پشتیبان فواید بسیاری دارد که تهیه ان را برای هر سیستم ادمین الذامی میکند! با اختصار به دلایل تهیه Document برای سیاست های بکاپ میپردازیم.

    * کمک به مشخص شدن سیاست ها ، مراحل و مسئولیت ها
    * محل تهیه بکاپ
    * بازه زمانی تهیه بکاپ
    * مدل و نحوه بکاپ گیری
    * چه نرم افزار و سخت افزاری مورد نیاز ماست
    * پلن های جانشین
    * یک زمانبندی بدون نقص و با برسی شرایط برای تهیه بکاپ
    * مشخص کردن مسئول های تهیه م نگهداری بکاپ، تعداد افراد باید بیش ار یک نفر باشد تا در شرایط بحرانی حدعقل یک فرد در دسترس باشد.
    * مشخص کردن افرادی برای برسی صحت تهیه بکاپ تا در زمان نیاز فایل بکاپ سالم و قابل ریستور باشد.
    * اطمینان از این که اطلاعات میتواند بطور کامل ریستور شود.
    * اموزش اشخاصی که برای مدیریت بکاپ ها تعیین شده اند.
    * سعی شود سیستم پیاده سازی شده تقریبا یا بطور کامل خودکار باشد.
    * مطمئن شوید کپی دیگری از بکاپ وجود دارد و این بکاپ روی رسانه مبدا نباشد. ذخیره بکاپ در سرور خود فایل کاملا اشتباه بوده و باید حتما کپی دیگری از ان روی سرور دیگر نگهداری شود.
    * مطمئن شوید فرمت اطلاعات زمان بکاپ مطابق با فایل مبدا باشد.

در این قسمت می تواند نمونه فرم پشتیبان گیری را دریافت نمایید.

قانون ۳-۲-۱ را رعایت کنید

برای اینکه شانس بیشتری برای ریکاوری اطلاعات خراب و یا از دست رفته خود داشته باشد، از قانون ۳-۲-۱ پیروی کنید!

قانون  ۳:  از فایل‌های مهم خود سه کپی تهیه کنید: یکی نسخه اصلی و دو تا بکاپ از آن. این جمله را به خاطر داشته باشید که اگر از یک فایل 3 کپی در 3 جای مختلف نداشته باشید. این فایل اصلا وجود ندارد.

قانون ۲: فایل‌ها را حداقل بر روی دو نوع استوریج نگه دارید تا در برابر انواع خطرات از آنها محافظت کنید.به عنوان مثال جهت کم کردن خطرات ناشی از باج افزار های فعال بر روی پروتکل SMB، یک نسخه از بک هاپ های خود را بر روی یک سرور لینوکسی نگهداری نمایید. البته لازم است که توجه کنید تا انتقال اطلاعات به این سرور حتما تحت پروتکل SCP انجام شود و از mount کردن درایو بر روی سایر ویندوز ها در بستر شبکه جدا خودداری شود.

قانون ۱: یک کپیِ آف سایت تهیه کنید یعنی یک نسخه از اطلاعات خود را در مکانی خارج از خانه و یا محل کار خود نگهداری کنید.

ثبت نظر برای این مقاله
امتیاز دهید :
سوال امنیتی : مجموع عدد به علاوه عدد برابر است با : (به عدد وارد نمایید .)